
Het milieu
Dat het slecht gesteld is met het milieu wisten we allemaal al, maar wist u dat plastiek een oorzaak is daarvan?
Hier kunt u nieuwsartikelen over plastiekvervuiling vinden en de gevolgen daarvan voor onze wereld.
Microplastic discovered in the bodies of every dolphin, whale and seal studied

In a shocking new UK study, researchers discovered that each marine mammal of the 10 species they studied has microplastics in their body.
​
At this time of extreme plastic pollution when even our table salt and packaged drinking water has microplastics in them, it is not a surprise that every marine mammal studied has microplastics in their guts. A study by the University of Exeter and Plymouth Marine Laboratory (PML) in the UK examined the bodies of animals washed up on Britain's shores and found microplastics in all the specimens.
"It is disconcerting that we have found microplastic in the gut of every single animal we have investigated in this study," said Penelope Lindeque, from PML, as per PTI.
Which marine animals did the study include?
Scientists studied 50 animals from 10 species of dolphins, seals and whales and discovered the presence of microplastics in all of them.
The species of marine animals studied were the Atlantic white-sided dolphin, bottlenose dolphin, common dolphin, grey seal, harbour porpoise, harbour seal, pygmy sperm whale, Risso's dolphin, striped dolphin, and the white-beaked dolphin.
'De plastic soep is meer een bouillon'

De plastic soep die in de Stille Oceaan drijft, wordt vaak als enorm omschreven. Volgens Maarten van Rossum, juryvoorzitter in 'De Slimste Mens' beslaat de soep al een gebied zo groot als Frankrijk en Spanje samen.
Klopt die schatting? Onderzoekers van The Ocean Cleanup, de startup van Nederlander Boyan Slat, deden de afgelopen jaren onderzoek naar de omvang van de plastic soep. In maart vorig jaar maakten zij duidelijk dat de plastic soep nog veel groter is dan we op basis van eerdere onderzoeken dachten.
​
500 jumbojets
Volgens de onderzoekers gaat het om 1,8 biljoen stukken plastic, die samen meer wegen dan 500 jumbojets. De totale omvang zou zo'n 1,6 miljoen vierkante kilometer tellen. Dat is al gauw eenderde meer dan de gezamenlijke oppervlaktes van Frankrijk en Spanje (+/- 1,1 miljoen m²). Maarten van Rossum heeft de omvang van de soep dus nog aardig onderschat, zou je kunnen zeggen.
Oceanograaf Erik van Sebille noemt het, ondanks dat, 'ietwat misleidend' om te spreken over de omvang van de plastic soep. Daarin zit de veronderstelling dat het een soort eiland is, met grenzen, dat meetbaar is. "Maar het is juist een hele dunne soep van deeltjes plastic. Je zult het niet eens zien, als je er bent."
​
Onzichtbare stukjes
Michiel Roscam Abbing, onderzoeker bij de Plastic Soup Foundation, spreekt zelfs liever van een bouillon dan een soep. "Door fragmentatie wordt het plastic steeds kleiner. Vaak zijn dat onzichtbare stukjes plastic."
Onderzoekers meten de hoeveelheid plastic door met sleepnetten achter hun boot te varen. Hoe fijnmaziger die netten zijn, hoe kleinere stukjes plastic het kan vangen uit het water. Maar dat is geen manier om de omvang van de soep te meten.
'Plastic is overal'
"Plastic is overal in de oceaan", zegt Van Sebille. Er valt dus geen grens te bepalen waar de soep zou eindigen en daardoor valt er ook geen omvang van die soep te meten. "Bovendien", zegt Sebille, "er is meer plastic in oceaan buiten de plastic soep, dan erbinnen."
De grootte van dit probleem valt dus niet te meten aan de hand van de eventuele grootte van de plastic soep. Of van de bouillon.
Schrijnend: rivier zodanig vervuild door plastic afval dat water nauwelijks zichtbaar is
Ophefmakende beelden zijn het van de Pisang Batu in Indonesië. De rivier in de provincie West-Java is er zo zwaar vervuild dat het water nauwelijks zichtbaar is.
​
De schuld zou volledig te wijten zijn aan de mens. Elk regenseizoen troept het stinkende afval er samen dat stroomopwaarts in het water is gegooid.
Dat het land het over het algemeen erg slecht doet op het vlak van milieu, hoeft niet te verbazen. Uit een studie blijkt dat de eilandengroep de op één na zwaarste vervuiler is van plastic afval. In totaal produceert het land maar liefst 3,2 miljoen ton afval, waarvan bijna de helft in zee belandt.
De autoriteiten nemen intussen maatregelen om de situatie op orde te brengen. Zo wordt jaarlijks al een miljard dollar uitgegeven om de hoeveelheid afval terug te dringen. Geen simpele opdracht, aangezien recyclage nauwelijks is ingeburgerd bij de lokale bevolking.
​
​
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190211_04168554
